Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Sarayiçi - Edirne

Sarayiçi Edirne'nin en eski yapılarının bulunduğu bölgeleri içine alan bir yer. IV. Mehmet Av Köşkü, Er Meydanı, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği, İmarethane, Hamam ve yıkılmış harabe (Osmanlı Sarayı) tarihi alanları içine almış tarih Osmanlı Tarihi kokan eski başkent üssü.

Bu bölgede yaklaşık 20.000 sivil ve askerin Balkan savaşlarında esir edilerek, açlıktan şehit edildiğini, çevredeki ağaç kabuklarını kemirerek yaşama tutunmaya çalıştığını belirtmek i





sterim. Bulgar zulmünün izlerini daha büyük bir şehitlikle bölge güzelleşebilecekken, bakımsız ve küçük bir şehitliğimiz bulunmaktadır. Hatta şehitlik diğer yapıların gölgesinde kalmış, şehirde yaşayan vatandaşlardan olduğunu düşündüğüm içki şişeleri görmek insanın içini acıtıyor.

Adalet Kasrı ise kurşun kalem gibi bir mimarisi olan ve önünde bulunan iki küçük sütunun önüne verilen adli kararlar açıklanıp idam edilenlerin kelleleri sergileniyormuş. Yapının Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldığını öğrenince Edirne gibi bir başkentin mimarisi de büyük üstada kalmış.














Saray Mutfağı, mimarisi bölgedeki yapılarla beraber oldukça uyumlu gözüken bir eser.











Osmanlı Sarayı ise bakımsızlığı ve korunaksız haliyle ülkemizdeki tarihe verilen önemi bir kez daha gözler önüne seriyor. Osmanlı'nın en büyük ikinci sarayı olması rağmen özellikle Balkan Savaşlarında zarar gören Saray kendi kaderine bırakılmış. Alanı çevreleyen hiçbir önlem alınmamış ve kirliliğiyle atalarımıza saygımızı sorgulatıyor. Gönül isterdi ki bu alanda kazı çalışmalarıyla sarayın neye benzediğini çizimlerle anlatan bir sunum hazırlanabilseydi.

IV. Mehmed Av Köşkü, Er Meydanına yaklaşık 250 metre uzağında ormanlık alan içinde bulunuyor. Burada şehrin bütün stresini atabileceğiniz bir sessizlik var. Hatta ezan okunurken kulağa o kadar güzel geliyor ki bu alanın özel bir akustiği var. Tavuk ormanı diye geçen bu alanda tavuk yumurtalarını inşaatlarda kullanmak için üretim yapıldığı söylenmekte. Burada çeşitli ağaçlar ve hayvanlar da olduğunu, IV. Mehmed'in avlanmak için burada bir oda yaptırdığı görülüyor. Mutlaka burada bir çay için derim Edirne'de az bilinen güzel yerlerden.

Er Meydanı, güreş denince akla gelen ilk yer olan Edirne'nin turistik anlamda memleketin dört bir yanından turist çekmesine sebep olan yüzyıllarca devam eden organizasyon yeri. Kurtdereliler, Koca Yusuflar, Ali Taşçılar.. Ne kadar yiğit varsa tarihimizde mutlaka bu meydanda güreşmiş. Ter dökmüş. Bunu düşünmek bile Sarayiçi'nin maneviyatını yüceltiyor. 1 hafta süren şenliklerde çeşitli konserler, etkinliklerle güreşler sona eriyor.


Kısacası bu alanda Fatih Sultan Mehmet'in yüzdüğü nehiri, Kanuni'nin Adaletini, yüzyılların geleneğini yaşıyoruz. Edirne'nin gözlerden uzak ama en değerli alanını görmeden gitmeyin.


Dipnot: Sarayiçi hıdırellez, kakava ve babafingo etkinliklerinin de merkezi durumunda.






Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı