Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ahmet Hamdi Akseki Cami -Ankara Camileri

Ahmet Hamdi Akseki
1947'den vefatına kadar 3. Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yapmış Türk din bilginidir. Kürsü Şeyhliği, muallimlik, medrese hocalığı yaptı. Balkan savaşı öncesi Sebilürreşad dergisinin muhabiri olarak Bulgaristan'a gitti, oradan mektuplar yazdı.

Milli mücadele döneminde görevini bırakarak destek olmak amacıyla Ankara'ya geldi. 1923'de Darülhilafeleri ıslah etti. Atatürk'ün övgüsüne mazhar oldu. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hadis müderrisi ve diyanet azası, Rıfat Börekçi'nin yardımcısıydı.
1947'de üçüncü Diyanet İşleri Başkanı oldu. 9 Ocak 1951'de görevi başında vefat etmiştir.


Caminin temelleri 2008 yılında atılmış olup Ankara'nın en yeni camilerinden biridir.
Cami dış tasarımında ve içinde pek çok ayrıntıya yer verilmiştir.
Caminin içindeki süslemeler daha çok Anadolu Selçuklu mimarisi özellikleri taşımaktadır.
Ahmet Hamdi Akseki Cami Türkiye sınırları içerisinde yer alan camilerden en büyük ana kubbeye sahip olanıdır.
Bütün camilerde yaşanan ayakkabı bulma sorunu bu camide kesinlikle bulunmamaktadır. Çünkü bu cami ayakkabılığa özel sinyalizasyon yöntemi kullanmıştır. Ahmet Hamdi Akseki Cami yapılırken tam beş bin ayakkabının sığabileceği bir ayakkabılık için özel havalandırma da düşünülmüştür. 
Ahmet Hamdi Akseki Camii içinde ne avize ne de hoparlör yer almamaktadır. Bütün ışıklandırma ve ses sistemi gizli kalmıştır. Bunun için üniversitelerle çalışma yapılmış ve sonucunda bu ilk de tarihe yazılmıştır.



İçinde aynı anda 6 bin kişi ibadet edebilir.Oldukça gösterişli bir görünüme sahip caminin yüksekliği 66 metredir. 4 minaresi vardır .Burası Ankara'nın çağdaş ve günümüze uygun cami ihtiyacını karşılamıştır .Ankara' nın en modern camisini görmek ve ibadet etmek isterseniz mutlaka uğramalısınız.Bu camiden etkilenmemek ise imkansız gibi.
Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı