Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Anıtkabir - Rasattepe - Ankara Tanıtım

Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı ve önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahat kabridir. Yapım aşaması hakkında bir önceki makaleyi okuyup detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Anıtkabir yapılmadan önce rasat (gözlem) istasyonu bulunması dolayısıyla Anıttepe'nin ismi Rasattepe idi. 906 rakımlı bu tepede, MÖ. 12. yüzyılda Anadolu'da devlet kuran Frig uygarlığına ait tümülüsler (mezar yapıları) bulunmaktaydı. Anıtkabir'in Rasattepe'de yapılmasına karar verildikten sonra bu tümülüslerin kaldırılması için arkeolojik kazılar yapıldı. Bu tümülüslerden çıkarılan eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir. 

1953 yılında yapı bittikten sonra Ankara ve Türkiye için bir sembol haline gelmiştir. Ata'yı ziyaret eden milyonlarca insan özel günlerde daha çok gelmektedir. 29 Ekim, 10 Kasım, 30 Ağustos gibi günlerin dışında 7 gün ziyarete açık olan buraya gelmek için Tandoğan'dan yürüme mesafesi. 


Burada nöbet tutan askerler özel olarak eğitiliyorlar ve kıpırdamadan saatlerce nöbet tutuyorlar. İğne ile ayakta duruyor geyiklerine inanmayın. Anıtkabir'in yapı ve saygısından dolayı terbiye ve özel eğitimleriyle nöbet başında bekliyorlar. Oraya da böyle nöbet yakışır. 


Anıtkabir'in içinde sinema salonu, sergi salonu, kitaplık, cenaze aracı, kantin, vb. yerler bulunmakta. Buradaki mimari Ata'ya saygı için Aslanlı Yol'da yürürken basamaklar arasında boşluklara basmamak için başların eğilmesi Ata'ya saygıdan yapıldığı söyleniyor. Siyasi simge haline getirilmek istenen mabede genci-yaşlısı, türbanlısı-başı açığı, her milletten insan buraya ülkesinin kurucusunu ziyaret ediyor.


Anıtkabir  kimisi için eylem yeri, kimisi için şikayet edilen yer, kimisi için saygı ve sevginin merkezi. Anıtkabir'in ana yapısının karşısında İsmet İnönü'nün mezarı da bulunuyor ama pek kimse bunu bilmediği için ziyaret sırasında fark edenler çok. 

Ankara'da belki de yapılması gereken başlıca şeyler arasında Ata'yı ziyaret olmalı. Burayı görmeden gitmeyin ne düşüncede olursanız olun Anıtkabir herkes için kapıları açık. 

Geçtiğimiz günlerde en büyük Atatürk portresi burada yapıldı. Sizlere yazımın sonunda Anıtkabir ve çeşitli yerlerden derlediğim portrelerle bitiriyorum.







Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı