Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Dolmabahçe Sarayı - İstanbul

Dolmabahçe Sarayı
250.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulu Dolmabahçe Sarayı Üsküdar'ın karşısında yer almaktadır. Osmanlı Saraylarının en büyüğü ve en güzelidir diyebiliriz aslında. Abdülmecit Han tarafından 1856 yılında tamamlanmıştır. Sarayın ana yapısında selamlık, harem-i hümayun, muayede salonu, veliahd daireleri vardır. Dolmabahçe Sarayı'nın bulunduğu alan yıllar yıllar öncesinde Boğaziçi'nin bir koyu idi. Dolmabahçe Sarayı'nın açılış töreni Ruslarla yapılan Paris Antlaşması'ndan sonra yapılmıştır.


Sarayın en gösterişli ve en büyük yeri muayede salonu olarak bilinir. Sarayın asıl girişi saat kulesi tarafındaki kapıdır. Bundan hariç bir kısmı denize açılan on kapısı daha vardır. Kapılardan bâzılarının yapımında mükemmel bir demir işçiliği icra edilmiştir. Osmanlı sultanlarından 6 sı burada yaşamıştır. Sarayda genel anlamda rehberlerin yetersizliği görülmektedir. Özellikle resimlere çok ilgiliyseniz arkanızdaki güvenlik görevlilerin sırayı ilerletmesi oldukça canınızı sıkacaktır.
2
Dolmabahçe Sarayı'nda muayede salonunda sonra geçilen ve adı hususi daire olan bölümün denize bakan tarafındaki dördüncü oda Atatürk'ün hayata veda ettiği tarihi bir oda olarak müze şeklinde bulunmaktadır.Atatürk Sayarona yatında geçen hastalık ve zor zamanlardan sonra bu odaya getirilmiştir.
Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti tam bilet 30 tl indirimli bilet ise 15 tl dir. Bunun dışında ekstra ücretlerde yer değiştirmeye bağlı olarak çıkabilmektedir.
Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı