Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Karanfil Sokak - Ankara Tanıtım

Karanfil sokak Kızılay'ın kalbinin attığı yerdir. Nasıl ki Ankara'nın merkezi Kızılay ise Kızılay'ın merkezi de Karanfil sokaktır. Burası baştan sonra zengini, fakiri, apaçisi, emosu, öğrencisi, memuru, işçisi, hastası, sağlıklısı, bakanı, bürokratı, ağası, paşası kim varsa Ankara'da hepsinin mutlaka bir zamanlar geçtiği yerdir. Cemal Süreya ile Ahmet Arif bu sokağı baştan başa gezip edebiyat üzerine konuşurlarmış. Nihat Genç'i bu sokaklarda görmek mümkün. İstanbul'un İstiklal Caddesi kadar olmasa da akşam saatleri 8-9'a kadar yoğundur. Malum memur şehri Ankara'da saatler 10'u gösterince herkes evinde oluyor. 


Karanfil sokak aynı zamanda sokak sanatçılarının da uğrak yerlerindendir. Performans sanatçıları bu sokakta gösterilerini yaparlar ve para kazanırlar. Özellikle Dost Kitabevi'nin çevresinde bu etkinlikler yapılır. 

Karanfil sokak buluşma mekanıdır. Metro'dan Karanfil Sokak çıkışından merdivenleri bitirince başlayan sokak buluşmalar için belirlenen bir mevkiidir. Sevgili sokağından çok bir dostluk sokağıdır. Arkadaşlarınla bir kafede oturup çay içebileceğin, hediye alabileceğin, kahvecilerinde dinlenilebilecek, barlarında eğlenilebilecek kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. 
                                                                         Kitap okuyan kadın heykeli buranın simgelerindendir. Bu heykelin yanında açılan standlarda çeşitli bildiriler dağıtılır, eylemler yapılır. Bir diğer simgesi ise yazının sonunda paylaşacağım memur heykeli. Ankara'nın neden memur şehri olduğunu bu heykelle bir kez daha anlayabilirsiniz. Heykelleri bile memur kafasıyla yapılıyor. 

Not 1: Karanfil sokaktan sapmadan gidilirse Olgunlar adı verilen kitapçılar çarşısına gidebilirsiniz. Hatta korsan kitapları 5 liradan satın alıp korsancılığa katkınız da olabilir. Ankara'nın göbeğinde herkesin bildiği bu korsan kitap satışına neden izin verilir anlamasam da "emeğe saygı" diyorum. 

Not 2: Gece 10 gibi sokakta işportacılar satış için tezgahlarını açarlar. Posterler, tişörtler, iç çamaşır, kitap, çanak-çömlek... gibi çeşitli ürünler satılır.

Ankara'ya gelipte burayı görmeden geçmeyin. Bir bardak çayını için de sonra yolunuza devam edin.

Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı