Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ulus


 Ulus.. Ankara'nın 7. harikası. Genci pek bilmese de eskinin gençlerinin en iyi bildiği Ankara'nın merkezi. Atatürk döneminden bu yana kalbi olmuştur başkente. Hacı Bayram-ı Veli camii, İş Bankası, Sümer Bank, Anafartalar, Ulus Hali, ilk meclis, Gençlik Parkı yani bundan 50 yıl önce Ankara'da sayılacak her şey yine Ulus'ta vardı. Geceleri tenha olan Ulus başkentin iş merkezi. Burada apartman dairesi değil iş yerleri vardır. Genelde orta yaş ve üstü halka hitap etmektedir. Gençler için cazip pek yer yok ne yazık ki.






Yandaki fotoğrafta gördüğünüz yer Anafartalar. Malum patlamanın olduğu yer. Buranın önünden Kayaş, Mamak gibi Ankara'nın doğusunda yer alan ilçe ve semtlere otobüsler kalkmaktadır. Aynı zamanda Anafartalar çarşısında Türkiye'de ilk kez yürüyen merdiven kurulmuştur. Çarşının içinde gelinlik, spor , aksesuar gibi çeşitli giyim mağazaları bulunmaktadır. Oldukça eski bir yapı olduğu dışardan bakılınca görülüyor zaten.
    Anafartalardan aşağıya doğru gidince bizi tarihi Sümer Bank ve İş Bankası reklamlarında sıkça gözüken o tarihi binası çıkıyor karşımıza. Sümer Bank'ın satışlarının olduğu tarihi bina ne yazık ki LC Waikiki'ye verildi kaç yıldır orada faaliyet göstermektedir. Tarihini kapitalist düzene bırakan ülkemizden sadece bir örnek. Yaklaşık 8-10 yıl öncesine kadar Sümer Holding ürünleri bu binada satılıyordu.


                                                              
Ulus'un simgesi Atatürk Heykeli. Ulus Meydanındaki heykel kurtuluş savaşı dönemini anlatan bir heykel. Bu meydanda oturup dinlenmek ve bir simit ayran keyfi yapmak güzel olacaktır. Kazı kazancılar ve kuşlara simit atarak vakit geçirebilirsiniz. Ankara'ya gelince burada da bir fotoğrafınız bulunmalı derim.

Ulus son çeyrek asırda cazibe merkezliğini Kızılay'a kaptırmıştır. Ancak Gençlik Parkı'nın yenilenmesi, metro ve keçiören tarafında gitmek için kavşak nokta olması burada hayatı biraz daha hareketli kılmakta.



Heykelden aşağıya inince yolun karşısında gençlik parkı kalıyor. Gençlik Parkı'nı ayrıca bir zaman inceleyeceğim. O yüzden Ulus'tan inice Gençlik Parkıyla Karşılaşacağınızı bilmeniz yeterli olacaktır.

                                                                        
Sıhhıye Ankara Adalet Sarayı. Ulus - Sıhhıye arasında kalmaktadır. Genelde haberlerde eylemlerle gündeme gelmekte. Karşısında TRT ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fafültesi bulunmaktadır.

Başka yazılarımda görüşmek dileğiyle.



Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı