Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Anıtkabir-Ankara

                                                                 ANITKABİR

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ,Ankara Anıttepe'de bulunan anıt mezarıdır. 1973'den beri İsmet İnönü'nün kabri de Anıtkabir'dedir.
Anıtkabir projesi için yer tespiti yapıldıktan sonra bir proje yarışması açılmasına karar verildi.Hükümetçe tarafsız bir jüri kuruldu ve Prof. Paul Bonatz ,Prof.İvan Tenghom ve Prof. Karoly Wivkinger  ile  Prof. Arif Hikmet Holtay, Mimar Muammer Çavuşoğlu ve  Muhlis Sertel vardı.  3 eser ödül verilmeye değer bulundu. Bunlardan biri  Prof. Johannes Kruger’in, biri Prof. Arnoldo Foschini' nin, biri de  Prof. Dr. Emin Halid Onat ile Doç. Dr. Ahmet Orhan Arda’nın eserleriydi. Hükümet Türk sanatçılarının eserlerinin uygulanmasına karar verdi. 


Anıtkabir'in genel mimarisi Türk mimarlığında 1940-1950 yılları arasındaki "II. Ulusal Mimarlık Dönemi" olarak adlandırılan dönemin özelliklerini yansıtır.  İlk projede mozole iki katlı olara tasarlanmış, ancak ekonomik nedenlerle ikinci katın yapımından vazgeçilmiştir.
Bu dönem özellikleri ile birlikte, Anıtkabir'de Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerine ve süsleme öğelerine sıkça rastlanır,Ayrıca Anıtkabir'in bazı yerlerinde (Mehmetçik Kulesi, Müze Müdürlüğü) kullanılan çarkıfelek ve rozet denilen taş süslemeler Selçuklu ve Osmanlı sanatında da göze çarpmaktadır. Anıtkabir yaklaşık 750.000 m² lik bir alanı kaplar, Barış Parkı ve Anıt Bloku olarak iki kısma ayrılır.

Atatürk'ün naaşı, mozolenin zemin katında doğrudan doğruya toprağa kazılmış bir mezarda bulunmaktadır. Mozolenin birinci katı olan şeref holündeki sembolik lahit taşının tam altında bulunan mezar odası Selçuklu ve Osmanlı mimari stilinde sekizgen planlı olup, piramidal külahlı, tavanı geometrik motifli mozaiklerle süslenmiştir. Mezar odasının ortasında kıble yönünde kırmızı mermer sanduka yer almaktadır. Mermer sandukanın çevresinde Türkiyedeki bütün illerden, KKTC'den  ve Azerbaycan'dan gönderilen toprakların konulduğu pirinç vazolar bulunmaktadır.

                                                                                               Kurtuluş Savaşı Müzesi


Anıtkabir Proje Yarışması şartlarına uygun olarak, Misak-ı Milli ve İnkılâp kuleleri arasındaki bölüm müze olarak belirlenmiştir.Burada Atatürk'ün kullandığı eşyalar ve kendisine hediye edilen armağanlar ve giysileri sergilenmektedir.
Müzede ayrıca Atatürk'ün madalya ve nişanları ile manevi evlatlarının  müzeye armağan ettikleri Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir.. Cumhurbaşkanlarının gömülmesi için ayrılan ancak kullanılmayan tonozlu bölüm, Atatürk devrimlerinin anlatıldığı sergi alanlarına dönüştürülmüştür. Yeni bölümler eklenmesi ile müze, Atatürk'e ait eşyaların sergilendiği bir mekân değil,Çanakkale Savaşı ile Kurtuluş Savaşı'nın canlandırıldığı bir müze haline gelmiştir.
 Aslanlı Yol 
Ziyaretçileri Ulu Önder'in huzuruna hazırlamak için yapılmış olan 262 metre uzunluğundaki yolun iki yanında oturmuş durumda  24 oğuz boyunu temsil eden 24 tane aslan heykeli bulunmaktadır. Heykeller çift çift sıralanmıştır, bunun sebebi Türk milletinin birlik ve beraberliğini temsil ediyor oluşudur. Atatürk'ün Türk ve Anadolu tarihine verdiği önem nedeniyle, Anadolu'da uygarlık kuran Hititler'in aslan heykelleri kuvvet ve sükûneti temsil etmektedir. Yol traverten taşları ile döşelidir. Yolun sonunda Türk bayrağı ve Çankaya görünmektedir. Heykeller Hüseyin Anka Özkan'ın eseridir.Anıtkabiri yerli yabancı her kesimden insan ziyaret etmektedir.Özellikle 10 Kasım,29 Ekim,23Nisan,30 Ağustos gibi önemli günlerimizde ziyaretçi akınına uğramaktadır.Her ziyaret edişimizde tüylerimizi diken diken Anıtkabir gece de muhteşem bir görselik sunmaktadır. Anıtkabire ziyaret saatleri haftanın her günü
sabah 9 itibariyle ziyaretçilere açılmaktadır.1 Kasım-31 Ocak tarihlerinde 16:00 a kadar;
1 Şubat-14 Mayıs tarihlerinde16:30 a kadar ;15 Mayıs-31 Ekim Tarihleri arasında 17:00 a kadar ziyaret edilebilmektedir.Bazı kişiler tarafından malesef ki yanlış yorumlanan sadece sanki Atatürk'ü anlatırmış gibi yansıtılan bu şahane yapıt aslında dikkatle incelendiğinde Türk Halkına Ve Türk Askerlerine tablolarıyla,yapılan müzeleriyle,sinevizyon salonunda gösterilen  Savaşlardaki birlik ve beraberliğin anlatılmasıyla gerekli önemi verdiği görülmektedir.Özellikle Çocuklarımıza Atatürk'ü anlatmak ve bizler daha iyi anlamak istiyorsak Anıtkabir'i özenle gezmeli ve bilgi sahibi olmamız gerektiğini düşünüyorum.Bu arada 10 Kasım'da bütün ışıklar sabaha kadar açık kalır.En ayrıntılı tarih dersini Anıtkabir'de alabilirsiniz.Atatürk'ün
ölümünden 15 yıl sonra Etnoğrafya Müzesi'ndeki, geçici istirahatgahından Anıtkabir'e nakledilennaaşı, tahnit işlemi çözülerek, Suriye’deki Caber kalesi, Kore’deki Türk Şehitliği, Selanik’teki doğduğu evin bahçesi, KKTC  ve illerden getirilen toprakların harmanlandığı “vatan toprağına” islami usullere göre kefenlenerek ve yüzü kıbleye bakacak şekilde defnedildi. Ata'nın kabrinin yer aldığı mezar odasına Genelkurmay Başkanı'nın izniyle girilebiliyor.


Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı