Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Eymir Gölü- Ankara

 Eymir Gölü


Orta Doğu Teknik Üniversitesi sınırları içerisinde, Ankara'nın güneyindeki bölgede yer alır.
Burası aynı zamanda Odtü Spor Klubü Kürek Takımı çalışma alanıdır.Göl kenarında takıma ait kayıkhane vardır. Göl kendine has güzelliğiyle görenleri büyülemektedir. Eymir Gölü diyince ilk akla ODTÜ gelmektedir.


 60'lı yıllardaki ODTÜ rektörü Kemal Kurdaş'ın  özel çabalarıyla Odtü arazisi ve içerisinde bulunan Eymir Gölü çevresi ağaçlandırılmış ve bozkırın ortasında bir yeşillik haline gelmiştir. Eymir  ormanı içinde, 1963 yılında yapılmış Barış Çeşmesi de yer almaktadır. Pek çok ODTÜ hocası, öğrencisi, mezunu,ve pek çok doğasever Eymir'e yıl içinde gelmektedir. Eymir Gölü ile Mogan Gölü  Ankara-Konya devlet karayolu altından  geçen bir kanalla birbirlerine bağlıdır, Eymir Gölü’nün beslenmesi Mogan Gölündendir.Gölün esas kaynağı Mogan Gölüdür.

Eymir Gölü'nün çıkışı İmrahor Vadisi'ne doğrudur ve gölün fazla suları Batı-Doğu doğrultusunda İmrahor Vadisi'ne akan İmrahor Deresi'ni oluşturur. İlginç bir bilgi vermek gerekirse Seyyah Kandemir "Ankara Vilayeti" adlı kitabında, 1910 yılında oluşan aşırı yağışlar yüzünden iki gölün yüzeyde birleşerek geçici olarak tek göl halini almış olduğunu belirtmektedir.Eymir ve Mogan gölleri set gölleridir.

Eymir Gölü'nün doğu kapısında su pompalama istasyonu vardır; yeraltı kuyularından temin edilen su pompalanarak bir yeraltı isale hattı ile tüm Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsüne su sağlanmaktadır.Eymir Gölü'nde, eskiye kıyasla daha az da olsa, kürek ve su sporları, balık avlama (olta ile) ve piknik gibi etkinlikler yapılabilmektedir. Gün batımında  sevgilinizle kayıkta vakit geçirebilirsiniz, yada yeşilin bol olduğu bu florada çadır kurup piknik yapabilirisiniz.Şehir gürültüsünden ve kirlilikten uzak olan bu yerde aynı zamanda bisiklet kiralayıp gölün etrafında gezinmek en keyifli etkinliklerden birisi. Eymir Gölü, Eymir ormanı keşfetmeye değer bir yer.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.. 
Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı