Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Gülhane Parkı-İstanbul Tanıtım

 Gülhane Parkı

İstanbul' da Fatih ilçesinde yer alır.Alay Köşkü, Topkapı Sarayı ve Sarayburnu arasında yer alan Gülhane Parkı İstanbulluların uğrak yeridir. Bildiğiniz üzere Tanzimat Fermanı Abdülmecit zamanında Hariciye Nazırı Mustafa Reşit Paşa tarafından Gülhane Parkı'nda okunmuştur. (Türk Tarihi'nde ki demokratikleşmenin ilk somut adımıdır.) Gülhane Parkı Osmanlı Dönemi zamanında Topkapı Sarayı'nın dış bahçesiydi ve içinde gül bahçelerini barındırırdı.


 Gülhane Parkı 1912 yılında park haline getirilip halka açılmıştır. Toplam alanı 163 dönümdür.
Parkın ortasından iki yanı ağaçlı yol geçer. Bu yolun sağında ve solunda dinlenme yerleri, çocuk bahçesi bulunmaktadır. Boğaz'a  doğru kıvrılarak inen yokuşun hemen sağında bir Aşık Veysel heykeli, yokuşun sonuna doğru biraz üst kısımda ise Romalılardan  kalma Gotlar Sütunu  vardır. Sarayburnu kısmında ise  Atatürk'ün Cumhuriyetten sonra dikilen ilk heykeli bulunur. Heykel, Avusturalyalı mimar Kripel tarafından yapılmıştır. Atatürk, halka latin harflerini  ilk defa bu parkta  gösterdi. Atatürk'ün naaşı Ankara' ya gönderilirken, İstanbul'daki son tören Gülhane Parkı'nın Sarayburnu bölümünde 19 Kasım 1938 tarihinde yapıldı. Tabut, top arabasından general tarafından alınarak Yavuz zırhlısına götürülmek üzere rıhtımdaki bir dubaya yanaşan Zafer destroyerine konuldu.

2003 Yılında Gülhane Parkı İstanbul Belediyesi tarafından restore edildi ve eski günlerindeki güzelliğine geri döndü diyebiliriz. Ayrica 25 Mayıs 2008'de Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nda, İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi hizmete girmiştir.  Gülhane Parkı Bizans döneminde kutsal bir alan olarak görülüyordu. Çünkü çevresinde bir manastır bir de ayazma bulunuyordu.  Bizanslılar Mangana Sarayı’nı yaptırmadan önce burayı kışla olarak kullanmışlardır.  Gülhane Parkı’nı görmek isteyenler için birçok ulaşım alternatifi var.  Eğer tren sizin için daha uygunsa trene binip Sirkeci durağında ineceksiniz. Orada tramvay durağını takip ederek parka ulaşmanız mümkün.  Anadolu Yakası’nda olanlar için en uygunu vapurla gitmektir. Eminönü’ne geldikten sonra burada yine tramvay yolunu takip edebilirsiniz ya da tramvaya da binebilirsiniz. Taksim ve civarından parkı ziyaret edecek olanlar da otobüsle ya da yürüyerek Eminönü’ne gidebilirler. Kabataş Zeytinburnu arası sefer yapan tramvayları kullanacaksanız Gülhane durağında ineceksiniz.  Birinci dereceden doğal sit alanı olarak kabul edilen parka giriş ücretsizdir.
Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı