Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Tandoğan Meydanı - Ankara

Adını "Komünizm gerekirse onu da biz getiririz." cumlesiyle ünlü, Tandoğan Meydanı'nın soyisim babası, tek partili dönemin Ankara Valisi olan Nevzat Tandoğan'dan almıştır. Ankara cinayeti dosyasında delilleri yok etmekten dolayı suçlanmış ve bir sabah evinde intihar etmiş şekilde bulunmuştur. Yan taraftaki fotoğrafta Tandoğan'dan eski bir fotoğraf. Tandoğan Orduevi dışında su perileri heykeli olan havuz gözükmektedir.Gerisi de otopark. Şimdiki haliyse bu fotoğraftan çok farklı. Birazdan o konuya geleceğim.


Ankara’daki Tandoğan Meydanı’nı durmaksızın fincanı dolduran koca bir çaydanlık süslüyor.
Söz konusu Ankara Büyükşehir Belediyesi olunca, heykelin konulduğu yerle ilgili binbir türlü hikaye kulağa geliyor. İtalyan bir heykeltıraş tarafından yapılan Su Perileri Heykeli, ilk olarak 1924 yılında Kızılay Meydanı’na yerleştirilir. İlerleyen dönemlerde yeri değiştirilen heykelin 1992 yılına kadarki adresi ise Tandoğan Meydanı olur. Ankaray inşaatı sırasında kaldırılan heykel bir türlü bir yere yerleştirilemeyerek 18 yıl boyunca depoda çürümeye bırakılır. Çeşitli girişimlerle heykel 2010 yılında Cer Modern’in girişine konur ama İ. Melih Gökçek’in heykeli müstechen bulduğu için hiçbir yere yerleştiremediği iddiaları bitmek bilmez. Su perileri gider, Tandoğan Meydanı da dev bir çaydanlığa kalır. Melih Başgan ‘nasılsa ikisi de su döküyor’ diye düşünmüş olmalı. 



Ve Tandoğan Meydanı'nın son hali. Tandoğan Metrosu (ANKARAY). Ankara Büyükşehir Belediye binası, MKE, tren garı yürüyerek 5 dakika, Anıtkabir'e 10 dakika yürüyerek, Magnet tıp merkezi, büfeler, irili ufaklı kafeteryalar. Eski halinden bu zamana tam bir kavşak noktası olmuş ve mitinglere ev sahipliği yapmaktadır. Ankara'nın merkezi denilebilecek bir nokta. Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Beşevler kampüsüne çok yakındır. Buralarda yapılabilecek şeyler pek yoktur genelde yolların kavşak noktası olarak kaldığından durulmadan geçilir ama yine de Kızılay'a giderken bir kafesinde oturup soluklanabilirsiniz.
Başka yazılarımda görüşmek ümidiyle.
Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı