Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Selimiye Camii, Üç Şerefeli Cami , Eski Cami ve Dar-ül Hadis Camii

Eski Cami’nin YazısıSelimiye’nin YapısıMuradiye’nin ÇinileriBayazıt’ın Sinisive Üç Şerefeli’nin Kapısı…


Selimiye Camii: Osmanlı padişahı II. Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Bu şaheser Edirne'yi Edirne yapan en büyük eserdir. İhtişamı, duruşu, manevi huzuru açısından doyurucu mükemmel camii. Dünya mirası listesine eklenmiştir 2011 yılında.Yapının içi İznik Çinileriyle süslenmiş ancak Rus Savaşları sırasında çiniler sökülerek götürülmüştür. 3 kapısı ve iç avlusundaysa büyük bir şadırvanı bulunmaktadır. 1568 yılında başlanan eser 1575 yılında hizmete girmiştir.  

Her cuma günü çevre illerden buraya düzenlenen turlarla cuma namazı kılmayan gelen büyük kafileler gelmektedir. Edirne'nin her yerinden gözükmesi de ayrı bir güzelliğidir. Şehir camiinin etrafında toplanmış ve yakınında merkezi oluşturmuştır.
Camii avlusunda 2 müze bulunuyor. İçerisinde Edirne'nin tarihi geçmişi ve Camii'ye ait parçalar sergilenmekte. Bir de unutmadan söyleyeyim camiiye giderken kuşlar için yem satan teyzeler ve hatıra fotoğrafçıları mevcut. Onlarnda gönlünü almadan geçmeyin.
 
 Üç Şerefeli Cami:
Osmanlı mimaresindeki ilk şadırvanlı avlu bu camidedir. Söylenenlere göre 3 şerefeli camii için özel izin alınması gerekiyormuş başta şeyhülislam ve padişahtan. Her şerefeye ayrı yollardan çıkılmaktadır. Selimi Camii'nin tasarlanmasında da bu camiinin ilginç mimarisi ve altyapısı olduğu söylenmektedir.

Edirne




Eski Cami: 
Mimarı Konyalı Hacı Alaaddin'dir. Teknik anlamda bilgi vermek yerine bende bıraktığı izlenimi aktarmak istiyorum. Öncelikle bu mimari yapısal anlamda oturaklı ve gniş gözüküyor. Dış yapısı sade ve Arapça yazı işlemeleriyle mükemmel bir süslemeye sahip. İçerisindeki dinginlik, huzur kesinlikle çok ayrı bir rahatlık veriyor. Selimiye, 3 şerefeli ve eski camii üçgeni manevi doygunluğu tamamlıyor. gitmeden mutlaka görün ve burada o dev yazıları hissederek gezip bir vakit namazı burada kılın mutlaka.


Dar-ül Hadis Camii:
İsminden de anlaşılacağı üzere amacı Hadis Okulu olarak açılmıştır. Fatih Sultan Mehmet ilk hadis eğitimini burada almıştır. Balkan Savaşları sırasında camiinin minaresi yıkılmıştır. Burayı özel kılan detay ise Balkanlardaki ilk yükseköğretim için kurulan medrese oluşudur.










Camiilerle ilgili genel değerlendirmelerim şimdilik bu kadar. Edirne Maneviyatta İstanbul kadar başkentlik etmiştir Osmanlıya. Günümüze kadar ulaşan bu eserler hala milyonlarca insana ulaşıyor. Gelin, görün, gezin ve yaşayın. Şimdilik yazacaklarım bu kadar. Sonraki yazılarımda görüşmek dileğiyle.
Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı